Τατουάζ μανίκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο επαγγελματίας παλαιστής ΣΜ Πανκ επιδεικνύει το τατουάζ μανίκι του, το οποίο καλύπτει τον ώμο του μέχρι τον καρπό του.

Το τατουάζ μανίκι μπορεί να είναι ένα ενιαίο μεγάλο τατουάζ, ή ένα σύνολο από μικρότερα τατουάζ, σχετικά μεταξύ τους ως αναφορά το θέμα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος ή όλο το χέρι συνήθως από τον ώμο μέχρι τον καρπό.

Ο όρος «μανίκι» είναι μια παρομοίωση αναφερόμενη στην έκταση του τατουάζ που καλύπτει το χέρι σαν το μακρύ μανίκι ενός πουκάμισου. Με αυτήν την έννοια, ο αγγλικός όρος «σλίβ» (sleeve) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ρήμα π.χ. «γκέτινγκ σλίβντ» (getting sleeved) που σημαίνει να κάνει κάποιος τατουάζ ολόκληρο το χέρι του. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης αναφερόμενος σε ένα μεγάλο τατουάζ που καλύπτει το πόδι κάποιου με παρόμοιο τρόπο. Μισά-μανίκια ή ένα τέταρτο-μανίκια είναι τατουάζ που καλύπτουν μόνο ένα μέρος του χεριού, συνήθως πάνω από τον αγκώνα, αν και μπορούν να τα συναντήσουμε και κάτω από τον αγκώνα. Ένα τατουάζ μανίκι προϋποθέτει την πλήρη κάλυψη με τατουάζ μιας συγκεκριμένης περιοχής, έτσι ένα μισό μανίκι καλύπτει ολόκληρη την άνω ή κάτω περιοχή του χεριού. Ένα τέταρτο-μανίκι συνήθως καλύπτει την περιοχή του δέρματος από τον ώμο μέχρι την ήμισυ απόσταση μέχρι τον αγκώνα.[1] Τα τατουάζ μανίκι είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του καλλιτέχνη τατουάζ με τον πελάτη ώστε να αποδοθεί ένα ενιαίο προσωπικό και καλλιτεχνικό θέμα. Άλλες φορές, δημιουργείται όταν ο πελάτης έχει πολλά μικρότερα τατουάζ στο χέρι του και αργότερα τα συνδέει με ένα φόντο ώστε να σχηματίσουν ένα τατουάζ μανίκι. Τα προσχεδιασμένα μανίκια γενικά απαιτούν πολλές ώρες τατουάζ και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν. Ορισμένες οργανώσεις έχουν προτείνει κανόνες για την απαγόρευση τέτοιων τατουάζ μεταξύ των μελών τους. Το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών απαγόρευσε από τους πεζοναύτες να κάνουν τατουάζ μανίκι στα χέρια ή στα πόδια τους μετά την 1η Απριλίου το 2007. Oι πεζοναύτες που είχαν ήδη τέτοια τατουάζ προστατεύονται από προηγούμενους κανονισμούς (grandfather clause).[2]

Κοντινή άποψη ενός τατουάζ μανίκι με 2 φοίνικες, στο οποίο το δεξί χέρι έχει γίνει 100% τατουάζ από τον Μααΐκα, (Χέρενφεν, Ολλανδία), σαν μέρος ενός ολόσωμου τατουάζ.

Επίσης όταν και τα δύο χέρια ενός ατόμου είναι εντελώς καλυμμένα με τατουάζ σαν μέρος ενός ολόσωμου τατουάζ, τότε αναφέρονται ως τατουάζ μανίκια.

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. eHow Contributor (2 Μαΐου 2011). «How to Design a Quarter-Sleeve Tattoo». eHow. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011. 
  2. Jeff Schogol (2009-03-31). «Body art ban will help Marines in future, officials say». Stars and Stripes. http://www.stripes.com/news/body-art-ban-will-help-marines-in-future-officials-say-1.89733. Ανακτήθηκε στις 2011-12-30.